-

martes, septiembre 30, 2008

Reportatge sobre una convocatòria catalana

Per Xavier Batllés
Acabo d'arribar d'un acte públic i cívic al qual he estat convocat via correu-e, per una persona que me'l enviava des d'una plataforma per a la defensa del territori. No cal dir noms.
L'acte estava anunciat com Acció per la Democràcia, i es feia a la Sala d'Actes de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. El subtítol, o proposta d'acció, resava: "PER UNA NOVA LLEI ELECTORAL QUE FACI POSSIBLE UNA ELECCIÓ MÉS DIRECTA DELS DIPUTATS."

Sóc un pobre músic grenyut i sense titulació ni tan sols musical que, donada la frase de la invitació que vaig rebre, que deia literalment: "Et demanem que hi vinguis, doncs es tracta d'un acte de molt interès donat el perfil tant interessant i la diversitat de les persones que hi intervindran", m'atrevia a presentar-me en un lloc que ja sospitava senyorívol i ple d'erudició catedràtica.
En constatar-ho, això ha produït en mi una entrada quasi reverencial.
He signat religiosament el full de suport que s'oferia en una taula de recepció, donant totes les dades que es demanaven, i m'he assegut a la Sala quasi plena.
La mitjana d'edat dels assistents seria d'uns 68 anys. Jo cantava com una cloïssa...

He escoltat atentament tots els parlaments fets per personatges efectivament notables de la nostra advocacia, majorment, i en acabar el bo d'en Puigbó, que ha estat l'últim, he hagut de tocar la fusta del seient, però no per a demanar sort, no, sinó per a confirmar que jo seguia en l'univers que pressuposava...

En reprendre contacte amb mi mateix, m'he dit: - si es parla de millorar la democràcia, podria demanar la paraula... I em responia: - no, és un acte tancat i no te la donaran. Tot seguit em deia: - i si aixeco la ma per a parlar des del seient? I la resposta interna acudia de nou: - no tens el micròfon i no se't escoltarà. De tal manera, que he construït internament les paraules que hagués dirigit a tan distingit auditori, que són les següents.

Vostès sabran disculpar-me, ja que sóc només un músic grenyut sense cap tipus de titulació, ni tan sols musical, però no puc acabar-me de creure que a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de la meva ciutat, i davant la intervenció de tan instruïts ponents, de brillants titulacions, càrrecs i militàncies influents, observi que tots vostès ordenin les coses com les ordenen, i atribueixin als polítics el que els atribueixen.

Vostès han vist amb qui ens ensenyen que es reuneixen primer els polítics en campanya, oi?
Amb els empresaris.
Però deuen saber, com jo, que no ens ensenyen amb qui s'han reunit abans?
Amb els banquers.
I deuen saber per què s'han reunit primer amb els banquers?
Per què són els que financen les bestials campanyes que necessiten per a fer tan enrenou.
I també vostès deuen saber o intuir què els diuen els banquers als polítics en aquestes reunions?
Els hi posen les condicions i els hi marquen la direcció que han de seguir.

És possible que vostès creguin que els polítics són alguna cosa més que titelles d'un poder que opera al darrera?
És possible que vostès ens estiguin animant seriosament a reformar un sistema de representativitat basat en els polítics i els partits?
De debò creuen vostès que només estem davant un problema de partitocràcies? I són els més compromesos advocats, periodistes, catedràtics i juristes del meu país?

- Perdoni, senyora, podria pessigar-me, si li plau? És només per saber que sóc aquí...
Això és el que tampoc he dit a la bona dona que tenia al costat.

Ja al carrer, i disposant-me a anar corrent cap a casa per a escriure aquest recordatori, em deia:

- Si aquesta bona gent, titulats, notables i reivindicatius com són, realment no saben que és la banca la que, mitjançant procediments d'estafa i directrius absolutament antidemocràtiques i antihumanistes, empobreix tots els aspectes de la vida del poble i mou els fils del que estem vivint, és que els títols, la notorietat i la reivindicació democràtica, ja han quedat fora de combat.

La segona hipòtesi, em resultava encara més dolorosa:
- O és que ho saben tant bé com jo?

Leer más...

domingo, septiembre 28, 2008

Brainstorming a la UPC de Vilanova

Leer más...

lunes, septiembre 22, 2008

"Bolivia Para Todos" (completa 117 minutos)

"Grabada durante 15 meses en distintas locaciones de aquel país, la producción cuenta con el análisis de reconocidos intelectuales latinoamericanos, además de testimonios de los principales protagonistas de la actualidad boliviana. Emilio Cartoy Díaz y Cristian Jaure acaban de presentar en TEA, BOLIVIA PARA TODOS donde hace una descripción excelente, con imágenes deslumbrantes y música encantadora, de la lucha entre las clases medias y altas “blancas” de la media luna, el Beni y Santa Cruz de la Sierra y los pueblos originarios con sus ropas características y su lenguaje tan expresivo y autentico, y ahora en el poder. Allí se cuenta el desafío de la Asamblea Constituyente que consagró la Nueva Constitución de Bolivia “para todos” sus ciudadanos, pobladores no importa la raza, religión, clase social, actividad, ideología, etc. consagrando derechos sociales y soberanía sobre los recursos naturales."


Leer más...

miércoles, septiembre 17, 2008

Los buenos y los malos, El País mintiendo con fotos de Bolivia

Enviado por: Gustavo Jones
Como de todos es sabido, en Bolivia se enfrentan dos grupos sociales bien diferenciados. En torno al presidente Evo Morales, se encuentran los indígenas, los pobres, los campesinos, los excluidos. Frente a él, y abanderando los movimientos autonómicos de las regiones más ricas del país, los sectores opositores de familias acomodadas que se niegan a aceptar los nuevos derechos de los sectores indígenas y que, con un marcado carácter racista, se han lanzado a las calles a destruir sedes y oficinas del estado y perseguir y atacar a indígenas y campesinos.

En diferentes ocasiones, los fotógrafos de prensa han podido captar imágenes de ambos grupos. Reuters difundió en noviembre del pasado año esta foto de miles de indígenas simpatizantes de Evo Morales congregados en la Plaza Murillo de La Paz, frente a la Casa de Gobierno, tal y como informó la BBC:


Ahora, con motivo de los ataques de los grupos opositores que han provocado dos decenas de muertos, Reuters también ha difundido fotografías de los sectores autonomistas que, como es sabido, tienen como emblemas el verde de su bandera regional y el símbolo una cruz bizantina . Comos se aprecia son jóvenes de clase acomodada y bien pertrechados para enfrentarse al estado boliviano.
Ahora veamos cómo ha presentado ambas fotos el diario El País. El 28 de noviembre del pasado año, los indígenas que se manifestaban a favor de Evo Morales, fueron publicados así:


Es decir, dijeron que eran opositores: “Cientos de opositores al Gobierno de Evo Morales se congregan en la plaza Murillo de La Paz, en Sucre”. Y aunque ya fue denunciado públicamente en rebelión.org, no se rectificó.
Ahora, el 15 de septiembre, los jóvenes violentos autonomistas de Santa Cruz, se presentan en El País así:


Es decir, como “Partidarios del presidente de Bolivia, Evo Morales. Y aunque fue denunciado en el portal Menéame tampoco se rectificó. Es más, hasta se borró del foro de El País el comentario que lo criticaba.
La conclusión es clara, los aparentemente buenos de las fotos sólo pueden ser opositores, y los agresivos, por supuesto, partidarios de Evo Morales. Y si se descubre, a mirar para otro lado, que la mentira hay que explotarla.

Leer más...

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP